Vyrobeno vodou - prace 25.4
Den predtim mi zvoni telefon a Paul rika, ze mam byt ten den uz davno u skopku, rikam ze vubec nevim, neprisla mi sms, dostavam odpoved ze tam je nova schedule s rozpisem praci. Aha. Mam prijit druhy den.

Uz se tesim na cerny dress code a sam se nestacim divit ze veci z kterych jsem byl minuly tyden uplne vydreny, najednou beru tak jak jsou, dochazi u me k prozreni, uz mi nevadi spina, popraskane kose, lepiva cerna antihmota, asi se transformuju do psychologie kucharu a chapu vyssi dulezitost dobreho jidla nez ciste podlahy. Z veci kuli kterym bych predtim byl ochoten skoncit behem minuty si vubec nevsimam a jedu primou flow. Jsou provozy kde se proste udela pres den neskutecnej bordel, treba kvetinarstvi, system uklizeni to potom vyresi.

Hlavni, dulezitou, zasadni veci pro umyvani nadobi je tryska. Je vsudy pritomna, houpe se na spirale a je to mistrovsky nastroj pro umyvace nadobi. Zacina to u miniaturniho presneho proudu, dobry na cilene odstreleni veci z talire, pri vetsim zmacknuti proud nabira intenzitu a plocha zasahu se zvetsuje, konecnou likvidacni fazi je plnej proud, kdy vas zahali prijemny oblak mlhy - vhodny pro nejtezsi kalibr bordelu, neco pripaleneho atd. Bavi me urcita jemnost, zalezi jak to chytnete a co prave chcete odstrelit za druh bordelu a kam to poleti. Stejne tak me bavi jemnost na praci v construction, stejne jde o neustale hledani roviny - vertikalni a vodorovne. Vsechny ty tezke stroje, jeraby, obrovske mixy co vezou beton, drsni delnici, dohromady vytvareji hodnotu - jejimz zakladem je tak jemna vec jako rovina.

Zpet k myti nadobi. V prubehu prace zjistuju, ze mam levou a pravou ruku, snad se i naucim multitaskingu, leva ruka muze davat sklenicky do fochu, prava ruka zase zandava talire do mycky. Zkuste si levou a pravou rukou vytukavat ruzne rytmy. Prace v kuchyni mi pripomina lod, kazdy tam ma svoji ulohu. Fascinuje me, ze kazda vec co umyvam ma svuj pribeh, tvar a barvu zaspineni. Tvar hraje dulezitou roli v tom, jestli vas to kompletne nahodi, nebo ne. Taky hustota prichyceny hmoty a sila trysky zpusobi bud vasi totalni sprchu, nebo to vklidu odtece. Vtipne jsou ruzne barevne omacky, pri napusteni vodou to vytvari zajimave struktury. Tvar taky rozhoduje o tom kam ta voda poleti, miska, hrnec, panev, pekac, kazda vec vyzaduje svuj uhel a musim zjistit co je uvnitr a jak se to asi bude chovat. Naposledy me zlila mala blba naberacka na omacku. Uplne nejvetsim zlem ve vesmiru jsou maly kovovy misky na majonezu, jeste uplne nejhorsi je, kdyz to nekdo vrati cely, vubec to nejde umejt a kdyz do toho pustite plnej kotel proudu i s oblakem mlhy, tak vas to uspesne nahodi od hlavy az k pate, jako kdyby se mi to uz parkrat nestalo, navic to trva neskutecne dlouho - jedna blba mistitcka je stejne prace jako narovnat vsechny talire po veceri 4 lidi.

Pri praci se ucim jak pracovat efektivneji, nektere kroky delam s polovicni energii, casem a vysledek je uplne stejny jako predtim. Lehce experimentuju s limitama co vydrzi telo a mysl, ten den chci zkusit co to znamena pracovat 16 hodin, je to vyzva a rikam tomu Black Tusk, (jmeno jedne hory 2300m, na ktere jsme byli)

Nemuzu se nevyhnout pocitu fyzicke unavy a existencni frustrace. Vysvobozenim je otazka: Are you hungry? Yes Im! (Pri teto otazce vam vyskoci tep a endorfiny zaplavi mozek) Mam chut na poradny kus masa, zeleninu a hranolky a rikam lehce ze srandy: Make me the best that you can do! spravne jsem vyprovokoval kuchare k famoznimu vykonu. Zmizel z kuchyne a potom prines flakotu masa, nit a jehlu. (jenom mezi radky - chci prestat jist maso - nesouhlasim s globalnim zvirecim holocaustem jak rika Lars, ale me to jeste porad chutna, konzumuju tak vysledky holocaustu) Maso vycpal zeleninou, zasil a oflamboval a dal do trouby, musel jsem si chvilku pockat, ale potom to bylo nejlepsi jidlo co jsem tady jedl. Takze chvilema je clovek na hranici frustrace a potom na vrcholu blaha z kulinarskych orgii.

Dalsim mym procitnutim a prepolovanim nazoru je zjisteni - ze se hodne veci pouziva na kazde jidlo zvlast jenom jednou, panev, miska, lzicka - umejt a pouzit znova. Rikam si, musite toho tolik spinit? :-)