120 dni
Dnes jsem zustal v praci o pul hodiny dyl, nasel jsem kus kartonu, na kterej se vylila sadra, vyrabel jsem z toho takovej malej stolek k posteli. Dnes jsme uklizeli cely interier, uz je 80% hotovo, pomalu se zjevuje otazka co dal - jak ranni mlha nad Vanem. Sel jsem do kniznice a poslal behem 45 min cca 80 emailu - s prostou zadosti o internship.

Je ted obdobi, kdy jsem tady 1/3 - rikam si, jak je mozny ze jeste nemam svuj vlastni kancl s vyhledem na more? Dneska jsem premejslel jestli delam interierovej design, nebo nedelam, kdyz pracuju pro firmu, ktera dela interier obchodu... je prenaseni veci, trideni dreva, plastu a kovu, mazani protihorlaveho tmelu, zatloukani hrebiku interierovy design?

Do you eat it? -  prace 28-week 5+6
Co delam? Mam dve ruzne dlouhe role folie 0,3 mm, cernou hmotu, ktera se staci z posledniho maleho sudu nakonci rafinerky, rezak, sponkovacku, izolepu, kladivo, hrebiky, vrtacku, vruty, posuvnou plosinu a jezdici plosinu.

Nejdriv mrknu jak je ta dira velika, jestli je to na plech, nebo do dreva, jak je slozitej ten tvar, potom si pripravim izolepu, cernou hmotu, plosinu, rezakem uriznu folii, tu pridelam, nebo podepru prknama, kdyz je ta dira vetsi. Namaznu cernou hmotu, ktera ma ultra silnou lepivost, hlavne na obleceni, na ram, priklopim folii, kdyz se mi povede neotrit to nekde, sponkovackou vse prychytim. Cerna hmota mi nic nedaruje, sejme me za manualni deviace, dost materialu lze nejak zkrotit, cernou hmotu nikoliv.

Mam rad izolepu, jeji zvuk, vuni, vyplacal jsem asi o 10 kusu vic nez o patro niz, mi rekl dnes pan Mu. Potom po dvou mesicich prace udelal prvni regulerni opravdovy vtip, pracuju s cernou hmotou, vyplacal jsem toho hodne a chodil se porad ptat jestli ma dalsi a dalsi, kdyz mi dneska daval tu posledni rika "Do you eat it" ?

V pondeli tam bylo pres 15 lidi - 5 ruznych remesel, v utery jsme tam byli jenom dva, je celkem zvlastni ze uz dva mesice dostavam vzdy jasny ukol a zpracovavam to sam, ale nadruhou stranu je skvele odchazet kazdy den s cistou hlavou.

Kdyz vas agentura nekam posle, hierarchie prace je nasledujici. Zacinam prenasenim z bodu A do bodu B. Nasleduje odklizemi hromady dreva, trideni plastu, kovu atd. Na nekterych stavbach by si mohli najmout cloveka na odklizeni kelimku od kafe, protoze jich tam jsou tuny. Dalsi prace je zametani, to uz clovek postoupil o krok dal, pouziva nastroj a vsem to udela radost, vysledek je hned videt, narozdil pod prace ktera neni videt. Dalsi level je neco zmerit a uriznout, to uz je potreba umet precist cisla - vsechno v palcich. Jedu tady v palcich. Zrejme nejvyssi pozice jsem dosahl na staflich, kdy jsem rikal sefovi rozmery mezi tramy, on potom vse uriznul a donesl, rikal jsem si, wow vymenili jsme si role, ja Mu rikam co ma delat.

Ragoon hunting
Zacinam se hloubeji ponorovat do zdejsi kultury a spolecnosti, jedna vec ktera se tu ukazuje jako vic a vic citelna - ze lide vam uprimne nereknou co jste udelali spatne. Ikdyz v mym pripade za mnou sef prijde a slusne mi rekne ze to a to mam predelat, ale mozna 30 % veci se vubec nedozvim.

V utery jsme byli na UBC, pili jsme belgicky pivo ze zavarovacek, jedli nachos a poslouchali Duft punk, vypraveli si vtipy tipu - Vis kolik medvedu Grizly se vejde do auta? - 5 - A vis kolik se tam vejde normalnich medvedu? Nevim - Zadnej, protoze uz tam jsou Grizly medvedi.

Bert nam popisoval svoji teorii "Americkyho snu" (o ktery jsem si ja myslel - ze je to prach-sprostej karierismus a krysi zavod) Takze podle Berta - je to o tom ze kazdej svoji drinou, praci, vuli, odhodlanim, trpelivosti muze dosahnout uspechu "Americkyho snu" a kdyz to nedokaze, tak je to pouze jeho chyba ze selhal, nepracoval, neudelal pro to vic, nez jenom koukat z okna kavarny. Libi se mi to, uplne to prevraci moji teorii externich obvineni. Ze zrovna prsi, ze je zrovna sobota, ze je zrovna hezky, vzdycky se najde nejakej vnejsi duvod kuli cemu to neslo.

Ziju ve meste, kde jsou skoro vsechny ulice do pravyho uhlu. Rano vstanu jdu rovne a do prava, kdyz jdu zpet, tak jdu rovne a doleva, klidne 5 dni vkuse. Potom clovek vidi zatacku - rekne si "ty vole zatacka".

V nedeli jsem byl znova na ostrove Bowen island, na trajektu kafe, hlava vklinena mezi more, racky a hory. Prochazim mezi kapradinama, ostrov ma svoji atmosferu, ktera me pritahuje, vsude okolo more, akorat kdyz jsem se okolo 5 hodiny blizil k jiznimu cipu a mel jsem odplout trajektem ze severniho, rikal jsem si - doufam ze vim kde jsem. Nakonec jsem vpohode odplul.

V patek jsem poslal 10 lidem sms, jestli chteji obejit v noci Stanley park a nekde v pulce uvarit svarak. Nakonec jsme vyrazili sami s Pierrem, sraz byl pod mostem Burrad bridge, napadlo me koupit konzervu nalozenyho ovoce, vylejt z toho tu sladkou vodu a nalejt do toho koralku, vytvorit tak epesni poulicni bowli, kdyz jsem to vyrabel pod tim mostem, cekal na ostatni, vypadalo to vic nez bizardne, nakonec jsme Stanley park neobesli a udelali mensi skryty ohynek v ty plechovce na English bay primo na plazi s mrakacema z Downtown v pozadi.

Dnes je tu Halloween a je uplne vsude. Mesto se ponorilo do pavucin, obchody, banky, restaurace, jsou tam kostlivci, pavouci, krysy, dyne, v kavarne v hrnku ve vyloze byla uriznuta hlava. Nektery predzahradky v nasi ctvrti pripominaji hororove sceny z filmu, na jedne urizla noha, ruka, gilotina - v noci nasvicene, na druhe ruzne hroby s napul zakopanymi kostlivci. Dnes meli lidi masky, dokonce i pres den ve meste chodili nektery lidi co pracujou v kancelari s malym carodejnickym kloboukem na hlave. Yes!