Black Tusk
Je noc a my uz 2 hodiny jdeme lesem, najednou se objevuje kus vody, rikam tady spime. Neco mrazi moje nohy. Ve 2.30 okolo nas prochazeji lidi a rikaji LETS MAKE THEM SCARRY Rano se prekvapive probouzime u ledovcovyho jezera Garibaldi lake. Rychle balime veci a hura na Black Tusk. Predstavte si nepredstavitelny. Jdete lesem, premejslite o kazdy sisce, s kazdym dalsim krokem vam stromy odkryvaji nove pohledy na uvelebene ledovce zaklinene v okolnich stenach. Do toho voni louka jak louka v Jizerkach. Voda tece tady, voda tece tam. Britska Kolumbie je to presne to misto, kde dopoledne vytvarite cosi na plazi, potom sednete do auta a za 30 minut parkujete, vyrazite do kopce no a potom za 3 hod se dotykate ledovce.
Black Tusk, hora ktera je z jinyho materialu nez okolni kopce - cerna s kameny co vydavaji zelezny zvuk. atmosfrera, krasa... Chram. Celkem 2319 m davame to s prespanim temer od more. Od cesty ktera si rika Sea to Sky. Schazime prevyseni 2000 metru - poustime Duft Punk a parkujem u Squamishe v surf zatoce, neco mi leze do spacaku, asi podvodni krysa. Starbucks nam vytvari pozitivni background a obejmuti ve forme wi-fi. Kafe je droga. Mraky jsou pryc a pred nami je uz jenom 600 m elevace na Schief hike. Cely kopec je zulovy monolit s pochozi strechou, kde si lehnete a mate pocit ze vam lezi cely svet u nohou.

Land - scape - prace 23
Konecne muj vysneny landscaping. Dream job! Rozbalujem koberce travy, sazim pres 300 kytek a malych keriku, skvele! Lidi chodi okolo a riji... Good job! Done! Park je hotov! Na zaver dostavam doporuceni na tuny suchyho prasanu, co se sype kdyz foukne vitr. Po praci objevuju knihovnu v North Vanu, beton, mezzanine, barvy, prurezy do zahrady, tri hmoty dohromady a kresla co vypravi pribeh. Lidi jsou v nich zapusteny hltajici fonty. O chvilku pozdeji me bus veze pres Lion bridge na Commercial broadway, kde mi Judy vypravi o Mexiku.

Přemáhání ničeho v Metrotownu - prace 22.1
Metrotown, opet trenink v pohledu do dali a v drzeni kostete - cisteni mozku. Dostavam 6 hodin a potom se venuju svoji praci.

Metrotown - prace 22.0
Ja jsem tady, ty jsi tam. Jsme tady v dali s mraky. Prazdnota v krajine, prostory, zvuky vlaku. 17 patro, vyhled 360 C Kazdou chvili jinam. Koste, lopata, kabely, draty. Jsme na kopci u Metrotown, prasivy nakupak s vezi co si rika tower, kde jsou 4 prazdny patra ktery zametame, vyklizime. Vyhled! Jeff se schovava do skrine. Supervisor prichazi a Jeff vychazi ze skrine po mensim spanku. Zavazuju zeleznou masli, zametame mouchy na ztuhlym lepidle po predchozim koberci. A1 vykresy. V popelnici data za rok 2011 o Canadian transportation system. Praci kterou muzeme udelat za 20 minut rozkladame do 6 hodin. Slowly.
prace 20
Zpet Metrotown, pan slapota v kukle zameta, bere do ruky kleste a odstipava koncovky.

Berlin calling
Jsme na festivalu, vidim tunu lidi za kteryma bych chtel prijit a rict ,,Ahoj jak se mas ! Ale neco me brani to udelat. Rozsekava me hlaska wolunteera u popelnice, kdyz tam hazim plechovku - rika THANKS - nechapu, vubec nevim proc tam stoji a rika mi thanks, za to ze vyhazuju plechovku do popelnice. Les je muj hardisk, Spirit park za nasim domem je mym ulozistem. Objevuju vic a vic Commercial broadway, ulice kde slovo kosmopolitni dostava vyznam.
Nemyslim si je neco blizko, nebo daleko, ze je nejaka zeme velika, nebo mala... Je Cesko male? Jsou Svycarsko a Anglie velike? Sli jste nekdo z Hradce pesky do Liberce, je to mala vzdalenost? Je Kanada obrovska? Nemyslim si, ze nekdo muze poznat svet, protoze je daleko vetsi a daleko vic obrovsky, vic vetsi nez staci slova To znam - Tady to znam! Je toho tolik ze neznam a nebudu znat!
Vim ze se semnou zacnes bavit. Ty orisky naproti na stole uz jsou predemnou. Ano 40 milionu a obrovska krajina, ano je tu misto, ano prijdte. Ano vime ze se tam tisnite a jeste porad nase lesy absorvuji dalsi a dalsi imigraci. Ano citim se tu jako doma. My to vime. Uz 25 let nepretrzite stavi. Jaka je toho cela konsekvence?