Music festival Squamish - prace 12 
Jedeme do Squamishe - 65 km od Vancouveru. Prace na hudebnim festivalu. Pomahame rozbalovat a stavet komerci stanek ukryty v kontejneru. Jedna vec je prijit na fungujici festival, kde je vse postaveny, zapojeny, dokonceny. Ale videt co se za tim vsim skryva, jak ty veci jsou vymysleny, poskladany je skvely. Cela rada chytrych reseni, dotazena do detailu - kterych jsme se ve skole designu v Liberci nedotkli ani slepeckou holi. Napojeni plastove strechy na konstrukci, suche zipy, navijak na vyklopeni sten v kontejneru, detaily uchyceni zabradli na strese, ukryte rozvody elektriny, tv a audio kabelu za bilym plastem. Bylo videt ze nekdo stravil neuveritelnou dobu nad funkcnosti a doresenim vsech detailu do konce. Vsechny remesla a dily prezentace v 100% vykonu, zadne polovicate reseni - nebo improvizace s lepici paskou. Vysledek potom pusobil vyborne. Chill zona se vsim vsudy. Okolo nas probihal neuveritelny srumec, kaminony navazely vybaveni festivalu, vsude samy lidi s vysilackama, bedny, palety, stany, festival na zelene louce pripomina docasne mesto, cely plan byl vytiskly na AO nalepeny na zdi Office. Vse predem pripravene, vymyslene jak scenar. Atmosfera produkce me pritahuje.

Kopat prikop - prace 11 
Nejspinavejsi prace vubec. 8 hodin v uzkym prikope vynasim beliky se sterkem. Na konci vsak prochazime cely dum - rekonstrukce od sklepa po pudu, drevena konstrukce, rozvody elektriny, vody, studujeme plany architekta, na pude velky openspace s vyhledem na downtown a hory. Dostavam 120$ a jdu po Commercial drive, ktera pripomina atmosferu Berlina. 

Budka - prace 10 
Skvela prace, opet downtovn blizko cinske ctvrti. Vchazime do domu, krasne prostory ohranicene cihlovymi zdmi, nad tim roste novy dum uz lity do betonu, o 3 patra niz absolvujem vtipnou orientation site - to je papir, ktery podepisete a uz vite neco vic o bezpecnosti prace, prvni pomoci atd. To opet hned porusujem, kdyz prechazime po uzkych traverzach do 6 patra. Highlitem dne se stava prace na zacinajicim 7 patre, neuveritelny vyhled na cely DT Vanu, pomaham nosit material na zabradli, lehce prsi, uzemi kde se muzu pohybovat je ohraniceny cervenou paskou, o par metru dal je 30 metru volnyho padu, jerab v jednu chvili doveze obrovsky kus bedneni a polozi na strechu, jsem z toho nadsenej, rikam si wow delam na opravdicky stavbe primo s kanadanama. Construction me bavi, pripomina mi to atmosferu na huti, podobny humor, podobne nastavena mentalita lidi. Rozbijel jsem se nad myslenkou ze vlastne stavime formy pro liti betonu, akorat o dost vetsim meritku s vetsi zodpovednosti, nez treba forma na misu na ovoce. Ale super den, vysoke tempo a misty fyzicky tezka prace, asi bych to nevydrzel cely zivot, ale bavi me chodit na ruzna mista a poznavat pristup k praci.

Half life - prace 9 
Dostavam mapku s cestou na UBC, rikam wow! konecne tam! (University of British Columbia) Cestou premyslim, jak je mozne ze nekdo muze dat 10 000$ za jeden semestr za studium. Prace je v budove biochemickych laboratori, vsude - uplne vsude jsou samolepky biohazard, danger, acid, lebky se skrizenymi hnaty atd. Slusna atmosfera, ty zdi to proste do sebe nasaknou. Zacinam uklidem na pude ve strojovne, je tam system ventilace na plose 10 x 100 metru, huci to tam uplne stejne jako v Half-life, trochu to tam smrdi, dostavam doporuceni, ze nesmim otevrit dvere na strechu, jinak muzu jit domu. Je lunch break, ja si to straduju se svou helmou a reflexni vestou po campusu UBC, cestou potkamavam studenty a rozbijim se nad myslenkou, ze ja narozdil od nich uz tady makam, nemusim platit 10 000 za semestr, ale dostavam 10$/hod za uklid biolaboratori, stojim ve fronte na Starbucks coffee a rikam si, tak tady jsou nejchytrejsi lidi v Kanade a pijeme stejny kafe, sedime na stejnejch zidlich a koukame na stejny budovy. Potom se vracim zpet na pracovni misto, brousim sadrokartonovou zed a potom se rozleti dvere a supervisor mi rika, ze jsem prave skoncil, podepisuje 6 odpracovanych hodin a rika ze mam jit domu, takhle rychle me jeste nikdo nikdy nevyrazil, ale co - aspon mam volne odpoledne, tak se prevliknu do letniho dress-code a jdu do UBC knihovny, tam se zamejslim nad moznosti vyroby a prodeje sklenicek nalepenejch na anglicacich (marek vi) Rikam si, ze mi snad neco z te atmosfery UBC zustane v hlave, potom mam napad pomahat nejakemu arch diplomantovi s diplomkou, rezat modely atd. O tom vic priste.

No system - prace 8 
Hned na zacatku rozpalim do cervena chlapka, kdyz si polozim boty na jeho bednu na koleckach s naradim. Potom behem 3 minut sem komplet celej od prachu, protoze uklizime papirovo-sadrovy desky z vrchniho podhledu, prace je v downtown - nechapu jak tak rychle muzou menit interiery, nebylo to stare vic jak 20 let, byla to skola v polomrakaci - na tabulich tam byly jeste posledni poznamky, atmosfera jak v mlynech. Kdyz nesu plnou naruc desek, dycham skrz respirator, na halve mam asi 1 kg prachu, koukam z okna na protejsi zahradku hotelu, jak si tam nejaky mlady teens snidaji a steluji mapu Vanu. Odpodne travim v knihovne a uzivam si bleskurychlej net a studijni atmosferu. 

How are you
How are you! Jakoze vim, ze je to fraze, ale stejne me to porad prekvapuje. Je pondeli rano a ja nastupuju v 5.22 do prvniho busu, ridic me pozdravi a zepta se jak se mam? odpovidam ze fain - ale pro sebe si rikam - jak se asi tak muzu mit, radsi bych lezel v posteli, proc se me pta - zajima ho to, nebo ne? Pri predstave, ze se zeptam v pondeli rano prodavacky v Hormim Marsove v potravinach, jak se ma? Tak by me zabila pohledem a myslela si, ze ji chci vytocit. Dalsi situace - jsme na oblibeny pizze v centru - slajs jenom za 2$, prijde tam kluk a rika: Hello how are you? Holka u pizzy rika: thank you fine - you? Rozhovor, ktery trva asi 10 sec, potom zacnou resit pizzu. Jakoze super, premyslim jestli to je opravdu prazdna fraze, nebo to ma hlubsi vyznam, jestl to ty lidi zajima a nebo to je neco bezobsaznyho, ja to vnimam pozitivne, je to proste pratelstejsi, kdyz se vas kazdy den zepta 10 cizich lidi jak se mate - rikam si, ze je to aspon z casti musi zajimat.

Vitraze2 - Interview 3.1
Je rano a ja googlim jmeno Peter Burns, zjistuju ze to je zakladatel Institute stained glass of Canada, koukam na web a vidim milion vitrazi. Potom beru kolo a za pet minut sjizdim z kopce k mori, kde bydli. Otevira sympatickej chlapek stylu Le Corbusier, vchazime do podkrovniho bytu, kdyz jdu po schodech vidim slavny kreslo od Vitry a rikam, to je od bratru Eamase... No a on mi rika, ze to nejsou bratri, ale manzele. Suse polknu - ok. Byt je super, takove artove bydleni, obrazy, sochy, design serepeticky, vitraze, dve obrovsky obrazovky, vyhled na more s lodema.
Chlapkovi je tak cca 60. Davame kafe v kuchyni. Padaji jmena jako Chihuli, Morris, Moore, Pilchuck, Tacoma, Praha a Kafka ( rikam si, jak je mozny ze jsem jeste nic necetl od Kafky) Byl universitni profesor a ze uz 11 let foti po cele Kanade vitraze, jede pres granty, penzi a potrebuje asistenta na upravu fotek, publikovani na webu, archivaci pro knihu.
Z kuchyne se presunujem ke kompu. Ma asi 5000 fotek, koncept prace je takovy, ze chce zlepsit povedomi o vitrazich v Kanade, zajima ho kontext mista, pribehy, souvislosti.
Potom bere do ruky moje CV a rika, ze to vypada jak ze stredni skoly, ze tam mam hromadu veci desive blbe a ze to je celkove resume, ktery tady nikoho nezaujme. Omlouva se za svoji uprimnost, rikam vpohode, ze potrebuju aby mi to nekdo reknul. Behem chvile je forma meho CV roztrhana na cucky, stejne tak i tistene portfolio, ktere dostava kartac, asi skonci moje obdobi plachet ,,nahazet vsechno na jeden kus papiru. Online portfolio, take dostava kartac, resime detaily, spatne umisteni projektu, gramatiku, vyber projektu, jejich souslednost. (nejsem moc schopnej v anglictine strucne vysvetlit podstatu jednotlivych projektu) Na zaver dostavam nabidku na 15-20 hodin prace tydne za 10 az 15 $/hod.

Vitraze1 - Interview 3.0 before 
Muj prvni pohovor pres doporuceni. Peter - chlapek co foti vitraze po cely Kanade, chce udelat publikaci, vystavu a snad i nejake 3D projekce. Rikam si, jak se na to pripravit, mel bych se naucit presnou polohu vsech sklicek v Notre Dame? Zjistit presne slozeni ambru, opalu, nebo se naucit jmena naradi na vitraze anglicky. Mozna pujde o retuse a barevne upravy je ve Photoshopu, jas a kontrast, teploty barev, vytazkovy barvy. Jdu tam ve stredu 10.30 dopoledne, tesim se.

Rain city
Ve stredu jsem poslal 51 emailu do grafickych studii. Asi se stanu dobrovolnikem ve galerii v Downtown. Jinak uz je tady mesic hezky, kazdej den vymetena obloha a to ma byt rain city :-)

Jsem - Interview 2 
Angela mi vola, ze se mam stavit. Venuju den priprave, radim slozky do tabletu a pojmenovavam obrazky jak kontakty v mobilu, bracha pise, ze si mam u kazdyho projektu pripravit pet vet se slovnikem. Ma pravdu. Nedostal jsem se k tomu. Studuju web studia, googlim adresu. Druhy den se jdu podivat primo na misto, sympaticky plechovy hangar, kousek vedle si davam kafe a premyslim co rict, cim zacit, jak to odprezentovat. Vchazim dovnitr, kde je openspace a cca 5 lidi u stolu, bere si me Angela a Jeff, sedame si k maku, nejdriv mi ukazuji stranky studia - co delaji - cim se zabyvaji. Dostavam prvni otazku a vubec nevim co znamenala, ptam se znova - neco mezi jak dlouho tady jsi - jak dlouho tady budes. Ja potom zacinam mluvit, celou rec mam lip pripravenou a tak to nepusobi tak chaoticky jako s Krisnou ve Flipside, mluvim o slopupraci s architekty, o projektech ve skole. Cele to trva tak 15 min. Vysledkem je vsak Internship - (neplaceny) Rikam jim ze proste musim platit najem, ale ze muzu delat dva dny zadarmo. Mel jse jeste variantu delat za 10 $, ale to jsem ze sebe nevysypal. Meli mi zalat vcera - zatim nevolali.

Prvni vrstva
Lidi tady kdyz vystupuji z autobusu tak cas od casu reknou Thanks, rikam si jako proc? Rikat ridicovi Thanks, ze jedu sockou, ze trikrat zabrzdil ze pulka lidi spadla, ze jsou sedacky malo pohodlny ? Potom jsem si nekde na netu precetl ze vsechny zastavky - i ty exponovany v centru jsou na znameni, proto jako rikaji Thanks ze zastavil. Jak je to stejna rovnobezka tak je to uplne stejny jak v Cechach, akorat maj obcas v parku strom, kterej neurizli, ale nechali rust stovky let. Vnimani prirody je tu jiny, hned za barakem je park, kterej pripomina Cesky CHKO treti zona s omezenym vstupem, jsou tam ruzny praveky kapradiny, mechy, stromy na zemi, vypada to jak prales. Maji tady radi kafe, i ten nejvic drsne vypadajici delnik si rano nese kybl kavy ze Starbuckse, pauze v 10.15 rikaji coffe break. Je tu 4way STOP, krizovatka kde vsechny 4 cesty maji stopku. V buse musite mit presne 2.75 $ na jednu jizdu, kdyz do strojku hodite tam hodite vic, tak je to vas problem, nevraci. Ale zase 20 listku stoji 21$. Lidi tu vysedavaji v kavarnach, ctou si, koukaj na ulici, neco delaji na kompu. Zvlast Starbucks ma silny kafe za 1.85 $ vas to vystreli do vesmiru. Nektery auta, kdyz odbocujou vlevo, nebo v pravo, tak jim blika cervene! ta strana svetel na kterou prave jedou. Ulet. 

Zelezny pojisteni - prace 7.2 
Je pondeli a ja vstavam v 5.00 do agentury. (Rikam si, ze k lopate vstanu v pet a k vlastnimu projektu - hledani prace v graf. designu vstanu v 10.00 hod. Ale proc lopatu drzim od sesti a mys od jedenacti, cely den nad tim premejslim a tak po praci od lopaty jdu rovnou do knihovny a behem dvou hodin posilam 140 emailu do ruznych architektonickych kancelari, landscapingu, product designu) Rano vykladame leseni z trucku, odpoledne skladane leseni v downtown.

Nekdo Ti pomahal nastoupit do letadla? - prace 7.1 
Zase na stejnem miste, tentokrat nakladani leseni na truck s chapadlem, musel jsem si fakt nadavat, jakej jsem idiot, kdyz pri jedny situaci mi rekli at tam hodim prkna, pod tunovej kus sbalenyho leseni visici na lane na chapadle, posouval jsem to rucne, nebylo tam vubec videt, kdyby to chlapek pustil na zem driv, tak moje ruce pripominaji palacinku z Francouzky restaurace, byl jsem na sebe nastvanej ze nemam rozum, bylo to fakt hloupy. Ale prezil jsem, prace byla v Downtown, koupil jsem si cipsy a cokoladu a zbytek dne stravil na plazi.

Flaska pada na zem - prace 7 
Asi nejhorsi prace vubec, uklizeni leseni, rano probehl meeting o bezpecnosti, podepsali jsme papir, nasledovala poznamka jak minulej tejden spadlo zabradli primo mezi dva lidi, potom se vydalo tak 25 chlapku na leseni, dum mel 23 pater, kdyz tam lezli tak asi z 10 patra spadla flaska s vodou, prace spocivala ve stani primo na zemi a odklizeni leseni co si podali ti chlapci rucne skrz to leseni (jako byly tam takovy zabrany, ale nijak extra velky) Riziko, ze neco spadne a sejme me to po palici bylo celkem velky, mel jsem chut zmizet jak para nad hrncem. Nakonec nic nespadlo, prezil jsem a dostal 75 dolaru. Ale hloupa prace, nebezpecna.

Policejni demolice - prace 6 
Demolicni a uklizeci prace v policejni stanici, bourani hlinikovejch pricek po sadrokartonu, dost divna atmosfera, jako kdyby ty steny nasakly neco z toho co se tam delo a potom to vypousteli jako tchor.

A1 plany polozeny na stole - prace 5 
Vykladame kamion zbozi, nosime vybaveni obchodu, rozbalujem, davame veci na misto, potom sef rozbaluje A1 vykresy, kde je na 20 stranach komplet mamual interieru obchodu.

Arbutus stage - prace 4 
V patek mi nekdo vola a pta se jestli muzu v sobotu pracovat. Rikam ok. Je to stavba - stavime leseni - podpery pro dalsi patro, nosim kusy, davame tam hlavice, merim v palcich vysku patky, navrch davame takove ,,lehke,, hlinikove icka. Vetsinou anglicky rozumim a kdyz nevim tak proste neco podam co zrovna vyplyne ze situace. K nejvetsimu progresu dochazi, kdyz nekdo neco drzi nad hlavou (tezkyho) a ja mu mam neco podat a nevim co, nebo mam neco udelat a nevim co, situace se pak vryjou do pameti a ja uz vim jak se jmenuje klic na utahovani matek, rozvaz ten provaz co drzi to prko, prines stafle, podej vodovahu, pilu, kladivo.

The Knife a Nirvana ze Seattlu - prace 3 
Je ctvrtek vecer a ja jsem celkem frustrovanej z dalsiho rana, vstavani v 5, cesta do agentury, cekani do 8 nez me nekam poslou. Tak projizdim Craigslist a okolo 22.00 pisu sms na nabidku prace - former (dreveny konstrukce) asi ve 22.05 se zavorni mobil - ,,Can u work tomorrow ?,, odepisuju ,,Yes I can !,, Takze druhy den dorazim na misto, je to byvaly obchod s mobily - celkem velky. Uvnitr vsak jeden typekk rozdeluje cely prostor na kancelare, pomoci drevenych ramu, na ktere prijde asi sadra. Dostavam ukol znicit jednu zed a potom vyhazet desky ze stropniho podhledu, potom se me Maff pta jestli umim rezat, rikam ze umim, rikam si ze to nemuze bejt slozitejsi nez uriznout papir, je to drevo jako drevo, beru do ruky ektrickou pilu a cekem to davam. Rikam si wow - delam interierovej design :-) Sice potom odnasim stary koberce do kontejneru, ale proc ne. Jako highlight dne hrajou krome Nirvany z vesnice vedle, tak I the Knife, Duft punk, vse pri poledni pauze. Na konci prace se bavime kolik mam dostat za hodinu, vse v anglictine, trochu to stelujeme, zatim nic nedostavam, mam si psat hodiny.